Már csak néhány hónap és Ausztriában is beköszönt a várva várt téli csúcsszezon, ami valódi kincsesbánya a munkát keresők számára. A legjobb, hogy még mindig maradt pár heted a felkészülésre, és ha tényleg azt szeretnéd, hogy sikerüljön megcsípned az álommelót, akkor most érdemes igazán ráfeküdnöd a német nyelvtanulásra.

Ez a bejegyzés feltárja előtted a nyelvtudás legfontosabb hasznát, segít kiiktatni a gyakran felmerülő problémákat és mutat neked egy halom remekül működő módszert, amivel pár hét alatt használható tudásra tehetsz szert.

Minden további a kattintás után.

 

Miért állj neki most azonnal a nyelvtanulásnak?

Ebben a posztban nem az olyan magasztos célokat szeretnénk hosszan ecsetelni, miszerint a fejlődés boldoggá tesz, frissen tarthatod az elméd vagy új kultúrákat ismerhetsz meg. Ha ezt a blog bejegyzést olvasod, akkor minden bizonnyal az a célod, hogy rövid időn belül jól fizető állást találj Ausztriában.  Pontosan ennek elérésében játszik majd óriási szerepet az, hogy mennyire tudod felpörgetni a nyelvtudásod. Ha már alapfokon tudsz németül kommunikálni, akkor

  • könnyebb lesz munkát találnod, hiszen a munkáltatók számára is kelendőbb leszel;
  • hatékonyabban fogsz tárgyalni a felvételi folyamat során és érteni fogod azt, amit kérdeznek tőled;
  • egyszerűbb lesz majd a beilleszkedésed is, hiszen alapszinten tudsz kommunikálni a legtöbb munkatársaddal;
  • meglesz a lehetőséged az előrelépésre is, hiszen minél magabiztosabban használod a németet, annál inkább jól fizető pozíciókat csíphetsz meg;
  • végül, a nyelvtudás sosem megy ki a divatból, lesz tehát egy olyan erősséged, amit bármikor fel tudsz majd használni.

Remélem, hogy meggyőztelek és most azon gondolkodsz, tényleg mennyire jó lenne, ha kommunikációs szinten tudnál boldogulni német nyelven. Rendszerint ilyenkor szoktak jönni a különféle kifogások vagy félelmek, amik sokakat visszatartanak.

 

„Nekem nincs nyelvérzékem”, avagy a leggyakoribb kifogások

Sajnos még nem találták fel azt a módszert, amivel csak úgy „belemászik” a tudás az agyunkba, nekünk pedig semmit sem kell tennünk érte. /Ha mégis tudsz ilyenről, akkor kérlek, küldd át nekünk is. J / Nincs mese, le kell ülni, időt és energiát kell beletenni, hogy kialakuljon egy használható, kommunikációs szintű ismeret.

Minden kezdet nehéz és bizony sokakat olyan valósnak vélt hátráltató tényezők tartanak vissza a sikertől, amiket jobb előre eloszlatnunk, mert csak feleslegesen hátráltatnának.

  • „Nekem nincs nyelvérzékem” – Tény és való, nem mindenkinek megy ugyanolyan könnyen a nyelvtanulás. Van, akire szinte ragadnak az idegen szavak, másnak viszont vért kell izzadnia minden mondatért. Ha az elején akadnak is nehézségeid, az még nem elég indok arra, hogy egyszerűen feladd.

A legfontosabb, hogy egy pillanatra se felejtsd el a célod: amikor majd a csodás panorámájú, megnyugtató alpesi munkahelyeden visszagondolsz a tanulási fázisra, hálás leszel a kitartásodért.

  • „Nekem nincs időm nyelvtanulásra” – Neked is, nekem is, és mindenki másnak 24 órából áll egy nap, ebben az egy dologban senki sincs kivételezett helyzetben. Ebből kell gazdálkodnunk és megoldanunk, hogy néhány perc jusson minden egyes nap a nyelvtanulásra.

Merthogy a hatékony tanulás kulcsa a folyamatosságban van, vagyis minden egyes nap foglalkozni pár percet a német nyelvvel. Reggel ébredés után, este lefekvés előtt, utazás közben, kávé mellett, könyv, videó vagy hanganyag formájában, szerintem meg tudod találni azt a pár perces sávot, amibe bele fog férni.

  • „Nyelvet tanulni nehéz” – Ezzel mondjuk nehéz is lenne vitatkozni, pláne ha a német nyelvről beszélünk. Azt viszont ne felejtsd el, hogy nem az anyanyelvi szint elérésére törekszünk (egyelőre), hanem egy kommunikációs szintet akarunk elérni, az pedig nem leküzdhetetlen akadály.

 

Legyen kristálytiszta a célod

Az imént már utaltam rá, mennyire elejét tudod venni a félelmeknek és megkönnyítheted a saját dolgod, hogy világosan megfogalmazod az elérni kívánt célokat.

Segíthet például a kezdeti nehézségek leküzdésében a tudat, hogy nem szépirodalmi művek fordítása vagy anyanyelvi szint elérése az első számú cél, hanem egy jól fizető állás megszerzése Ausztriában. Ehhez pedig egy megfelelő kommunikációs szint elegendő lesz.

Pontosan ezért, a tanulásnál a beszédre és a hallás utáni értésre helyezd a hangsúlyt, megérteni másokat és kifejezni magad, ez a kettő legyen a fókuszban. Nem kell tehát hosszasan bíbelődnöd a sokszor macerás nyelvtannal, mert egyrészt túlzottan időigényes, másrészt a lelkesedésed is vissza fogja vetni.

A cél az, hogy egy telefonos interjún, később pedig a munkád során meg tudd érteni a másik felet és kellő magabiztossággal ki tudd fejezni magad.

 

Hogyan érdemes belekezdened a nyelvtanulásba?

Fontos, hogy nincs egyetlen, mindent felülíró módszer, ami hatékonyságban messze megelőzi a többit. Mindenkinél más és más hozza el a vágyott eredményt, ezért arra bíztatlak, hogy a lenti felsorolásból válaszd ki a neked leginkább testhez állókat.

Érdemes kombinálnod és használnod több módszert is, így gyorsabban fogsz haladni. Ne egy nap alatt akard megváltani a világot, inkább kisebb lépésekben haladj, de minden nap foglalkozz a némettel.

Hogyan tedd mindezt?

Felkereshetsz nyelviskolákat és beiratkozhatsz egy intenzív nyelvi kurzusra. Ezek a tanfolyamok általában jól működnek és segítenek a fejlődésben, itt sokat fogsz foglalkozni a némettel, így meglesz az előnye, hogy rá leszel kényszerítve a tanulásra.

Kereshetsz akár egy szimpatikus magántanárt is, aki a csoportos órákkal szemben csakis veled foglalkozik, csak a Te fejlődésedre fókuszál. Ennek is nagy előnye, hogy ha már pénzt adsz érte, akkor neked is érdeked lesz komolyan venned a felkészülést és koncentrálnod.

Ha otthonról szeretnél tanulni, akkor az internet valódi aranybánya lesz a számodra. Kereshetsz akár online tanfolyamokat, Youtube oktatóanyagokat, sorozatokat, filmeket német nyelven, mind remek lehetőséget kínál a fejlődésre.

A beszédkészség fejlesztésére kiváló módszer, ha sikerül beszélgető társra szert tenned. Megkérheted egy barátodat, ismerősödet, felkereshetsz egy német nyelvi klubot vagy kutakodhatsz az interneten is német nyelvi partner után. Hidd el, nagyon sokan járnak hasonló cipőben és mindenki nyerni fog azzal, ha tudtok egymásnak segíteni.

 

Maradt még kérdésed?

Könnyen elképzelhető, hogy maradt benned olyan kérdés, amire nem tértünk ki. Na de hadd segítsünk. Kattints a lenti linkre, kérdezz tőlünk bátran és válaszolunk, amint tudunk.

Hidd el, hogy nem kell egyedül belevágnod a nagy kalandba, hanem mi itt vagyunk és segítünk neked könnyebbé tenni a kezdeti lépéseket. Kattints ide, regisztrálj most, hadd indítsunk el Téged egy igazán jövedelmező és örök pozitív élményt jelentő új állás felé.