Egy ideje foglalkoztat már a gondolat, hogy érdemes lenne munkát keresned Ausztriában? Olvasgatod a témáról szóló cikkeket, beszámolókat, benned viszont még nem érett meg teljesen az elhatározás? Netalán a környezetedből valaki megpróbál lebeszélni és azt mondja, maradj inkább itthon, ne kockáztass?

Ez a bejegyzés – egyáltalán nem titkoltan – azzal a céllal íródott, hogy meggyőzzön Téged arról, nem érdemes tovább hezitálnod, Irány Ausztria! Kattintás után felsorolunk neked szám szerint 5 olyan tuti biztos érvet, amik után egyszerűen nem maradhat benned több kétség és Te is érezni fogod, hogy egyszerűen nincs mit veszítened.

 1. Magasabb fizetés és biztosabb jövedelem

Minden bizonnyal a legtöbbek számára ez az érv áll az első helyen akkor, amikor a külföldi, azon belül is az ausztriai munkavállalás mellett döntenek. Ezzel nem is lehet nagyon vitatkozni, hiszen amíg a hazai versenyszférában (egyébként felfelé ívelő trendeket és számokat felmutató) átlagkereset hozzávetőlegesen nettó 200 ezer Ft környékén mozog, addig odakint már a belépő szintet jelentő konyhai kisegítő bérezés is havi 1.200 €, azaz több mint 350.000 Forintnál kezdődik, de szobalányként, szakácsként vagy egyéb munkakörben ennél lényegesen kedvezőbb jövedelemre is szert tehetsz.

Az sem éppenséggel egy elhanyagolható tényező, hogy a lakhatás terhét szinte minden szálloda leveszi a válladról azzal, hogy biztosít neked szobát. Egy gonddal kevesebb tehát. Óriási előny, hogy nem kell sem az étkezésedért, sem pedig a szállásodért fizetned, ezek olyan tételek, amik itthon masszív súllyal vannak jelen a költségvetésedben.

A célok értelemszerűen mindenkinél mások lehetnek: van, aki pályája elején szeretne magának alapot teremteni, más a gyermekeiről szeretne gondoskodni és ezért van szüksége magasabb bérezésre, hiteltartozás, vállalkozás indításához való gyűjtés, sorolhatnánk még estig a pénzgyűjtés mögött meghúzódó motivációt. Az viszont kétségtelen, hogy ha Te pénzt akarsz keresni és abból félre is szeretnél tenni, akkor Ausztria ideális választás a számodra.

 

 2. Kedvező földrajzi távolság

„Évekig dolgoztam Angliában, de hazajöttem, mert távol lenni a családtól, a barátoktól nagyon nem könnyű. Most olyan helyen szeretnék dolgozni, ahol megvan a lehetőségem egzisztenciát teremteni, ugyanakkor viszonylag rövidebb idő alatt haza is tudok jönni pár napra.”

Rengeteg álláskeresőtől hallottuk már ezeket a szavakat, és természetesen egyet is értünk velük. Jó dolog sok pénzt keresni, de a jólétet erőteljesen képes beárnyékolni, ha az ember közben alig látja a családtagjait. Ausztria ezzel szemben úgy kínál Nyugat-Európai viszonyokat és megélhetést, hogy közben itt van a „szomszédban”, mindössze pár órányi távolságra. Az indulásnál tehát nem kell attól tartanod, hogy hosszú hónapokon át esélyed sem lesz hazalátogatni, hiszen amint adódik pár szabad napod, akkor egy rövid szervezés után egész egyszerűen haza tudsz jönni, hogy aztán kipihenve és feltöltődve folytathasd újra a munkát.

A hazautazáshoz pedig több kedvező alternatíva is a rendelkezésedre áll. A legegyszerűbb dolgod akkor van, ha rendelkezel saját autóval, hiszen a legtávolabbi szegletek is elérhetőek néhány óra vezetéssel. Ha nem rendelkezel saját gépjárművel, akkor is több opció közül választhatsz. Elsőként ott a méltán rendkívül népszerű telekocsi, ami nemcsak kényelmes, gyors, hanem még remek útitársakat is találhatsz magad mellé.

Ha a tömegközlekedés mellett döntesz, legyen az akár busz vagy vonat, akkor sem fogsz csalódni, hiszen habár osztrák tömegközlekedés sok tekintetben mutat hasonlóságokat a magyarhoz, a szolgáltatás színvonala fényévekkel előzi meg az itthoni viszonyokat.

 

 3. Új barátokra tehetsz szert

Tapasztalatból tudjuk, hogy a környezetváltás sokszor nem egyszerű. A változás elsőre mindig ijesztő, elszakadni a családtól, a barátoktól pedig kifejezetten nehéz lehet az első időszakban. Ez a kellemetlen állapot egészen addig fog tartani, amíg rá nem jössz, mennyi érdekes ember vár rád az új munkakörnyezetedben.

A kint dolgozók rendszerint kiemelik, mennyire összetartó közösség szokott kialakulni a munkatársak között, sok helyen már-már családias a hangulat. Ezeken a helyeken a legtöbben nyitottak, kedvesek és segítőkészek, így a segítségedre lehetnek a kezdeti időszakban is, amikor a hangsúly még a beilleszkedésen van.

 

 4. Festői környezet

Milyen lenne, ha közvetlenül ébredés után, kilépve az erkélyre egy gyönyörű alpesi táj csodás látványa tárulna a szemed elé? A levegő friss és patyolat tiszta, csend van, a városi közlekedés idegesítő zaja pedig még csak nyomokban sincs jelen. Ahogy a székedben hátradőlve kortyolgatod a finom kávéd, rohanásnak és nyüzsgésnek még csak a nyomát sem tapasztalod.

Pontosan ilyen reggelekről tudnak beszámolni azok, akik sikerrel helyezkedtek el valamelyik ausztriai szállodában. A mindennapi kedélyállapotunkat meghatározó tényezők közül kiemelt szerepet játszik az, hogy milyen környezetben kelünk fel reggel, dolgozunk nappal és aztán fekszünk le este. Egy csendesebb, nyugodtabb, meseszép alpesi hegyvidéki szálloda ideális feltételeket kínál azok számára, akik igényesek és szeretik jól érezni magukat a hétköznapokon is.

Azt pedig még nem is említettük, mennyi lehetőség vár rád, ha a szabadnapjaidra beiktatsz néha egy-egy kirándulást. Ausztriában számtalan lehetőség kínálkozik kirándulásokhoz, túrákhoz, illetve kerékpározáshoz.

Kis ízelítő a látnivalókból:

 

 5. Madártávlatból az életedre

Van az úgy, hogy az embernek egy kicsit érdemes kiszakadnia a megszokott élethelyzetéből, hogy új impulzusokra találjon és megtalálja önmaga számára az ideális következő lépést. Ausztria ere kiváló lehetőség, hiszen nem kell érte a világ végére menned, mégis egy teljesen új közeg, más emberek és mentalitás vesz majd körül Téged, ami rengeteg hozzáadott értéket jelent majd a későbbiekre nézve.

Ismerünk olyat, aki frissen szerzett diplomával a kézben itthon nem talált munkát, a „sógoroknál” viszont egész csinos fizetéssel tudja építeni a későbbi anyagi biztonságát. Egy másik kliensnek egyszerűen elege lett az itthon rendszerint tapasztalt pesszimista hozzáállásból, környezetváltásra vágyott és meg is találta a számításait.

Amikor az ember ugyanazt a mókuskereket hajtja már hosszú-hosszú ideje, szemmel is jól látható előrehaladás nélkül, akkor bizony érdemes azon elgondolkodnia, hogy mit is csinál rosszul és min lenne érdemes változtatnia.

Konklúzióként újra azt szeretnénk kiemelni, hogy az Ausztriában történő munkavállalással csak nyerhetsz. Pénzt kereshetsz, megalapozhatod a jövőd, új barátokra és felejthetetlen élményekre tehetsz szert egy fejlett kultúrájú és gyönyörű országban.

Te is kedvet kaptál? Ide kattintva máris megteheted az első lépést.

Kérdeznél tőlünk? Kattintás után azt is megteheted.